ORGANSKI BILJNI PROIZVODI IMAJU BOLJI HEMIJSKI SASTAV OD KONVENCIONALNIH PROIZVODA - Golijan, Jelena; Sečanski, Mile (Food and Feed Research, 2021)
S obzirom na negativne efekte do kojih dovodi konvencionalna poljoprivredna proizvodnja, organska proizvodnja hrane predstavlja održiv pristup proizvodnje, koji čuva životnu sredinu i zravlje ljudi. Organski proizvodi su proizvodi visokog stepena kvaliteta, bez ostataka pesticida i drugih štetnih hemikalija. U ovom radu je kroz pregled literaturnih podataka dat prikaz poređenja hemijskog sastava organskih i konvencionalnih biljaka i njihovih proizvoda. Izdvojeni su: suva materija, nitrati, proteini, šećeri, vitamini, makro- i mikroelementi, kao i sekundarni metaboliti. Podaci ukazuju da organski proizvodi u odnosu na konvencionalne imaju više suve materije, znatno manje nitrata, manje proteina uz veći udeo esencijalnih aminokiselina, više šećera, vitamina C, brojnih makro- i mikroelemenata (naročito Fe, Mg i P), kao i veći sadržaj polifenola i ukupni antioksidativni kapacitet. Međutim, iako se brojni autori širom sveta već dugi niz godina bave komparacijom hutritvnog sastava organskih i konvencionalnih namirnica, jasan konsenzus da su organski proizvodi boljeg hemijskog sastava od konvencionalnih do danas nije postignut, tj. odgovori su ambivalentni. Zbog toga su neophodna dalja dugogodišnja ispitivanja, kako bi se postojeće nedoumice razjasnile.