POBOLJŠANI PROTOKOL ZA PRIRODNO KONVEKTIVNO SUŠENJE BUNDEVE - Semai, Hakim; Bouhdjar, Amor; Amari, Aissa (Food and Feed Research, 2021)
Najefikasniji način očuvanja poljoprivrednog proizvoda je sušenje. Međutim, sušenje povrća je postupak koji troši energiju. U ovom radu, razmatra se konvektivno sušenje bundeve ca ciljem iznalaženja režima sušenja koji smanjuje vreme sušenja i minimizira potrošnju toplote. U radu se razmatra i uticaj konfiguracije uzorka na efikasnost sušenja i ispituju se uzorci bundeve u obliku kriške i kocke. Uzorci su pod-vrgnuti protoku vazduha sa slobodnom konvekcijom na različitim temperaturama (40 ° C, 46 ° C, 52 ° C i 60 ° C) za svaku seriju. Takođe je uzet u obzir i režim sušenja sa promen-ljivom temperaturom vazdušne struje. Krive sušenja su fitovane korišćenjem široko upotrebljavanih modela kod modelovanja tankoslojnog sušenja. Eksperimentalni podaci su se najbolje uklapali u izmenjeni Pejdžov model. Efektivni koeficijent difuzivnosti određen je za svaku seriju preko nagiba krive promene sadržaja vlage. Pokazalo se da je difuzivnost velika, a vreme sušenja kratko za ispitivane visoke temperature sušenja. Procesi sušenja za uzorke bundeve u obliku kocke bili su efikasniji u odnosu na one u obliku kriške. Pri primeni režima sušenja sa promenljivom temperaturom vazdušne struje na uzorke bundeve u obliku kocke, analiza podataka pokazala je da je efektivna difuznost bila veća u trećoj fazi u poređenju sa svim ostalim ispitivanim temperaturama sušenja, dok je ukupno vreme sušenja bilo je slično onom dobijenom u režimu sušenja na visokoj temperaturi. Ovim postupkom ukupno potrošena energija bila je mnogo manja, a vreme sušenja kraće.