USKLAĐIVANJE ZNANJA O PRAVILNOJ ISHRANI I NAVIKA U ISHRANI GENERACIJE Z – POSTOJI LI MOGUĆNOST ZA UNAPREĐENJE? - Halasi, Szabolcs; Djordjević, Miljana; Kiš, Ferenc; Šoronja-Simović, Dragana; Maravić, Nikola; Horvat, Olga; Šaranović, Žana (Food and Feed Research, 2021)
U prikazanoj studiji istražena je potencijalna povezanost znanja o ishrani i prehrambenih navika sa razvojem gojaznosti kod adolescenata Generacije Z. Kroz upitnik dizajniran od strane autora, podaci o učestalosti konzumiranja obroka, izboru grickalica i poznavanju važnosti osnovnih hranljivih sastojaka u ishrani prikupljeni su od 854 učenika (11‒18 godina) osnovnih i srednjih škola u Autonomnoj Pokrajini Vojvodina. Podaci su analizirani i razmatrana je njihova povezanost prvenstveno sa indeksom telesne mase, a zatim polom i stepenom obrazovanja. Povezanost indeksa telesne mase i ispitivanih odrednica testirana je korišćenjem Hi-kvadrata i logističke regresije. Iako je većina ispitanih adolescenata imala normalnu telesnu težinu (72,1%), otkriven je i značajan udeo adolescenata sa prekomernom težinom (17,9%). Pored toga, uočene nepravilnosti u učestalosti konzumiranja doručka i večere kao i skromno znanje učesnika o pravilnoj ishrani mogu dalje doprineti pogoršanju ishrane. Zabeležene su statistički značajne, ali slabe veze između indeksa telesne mase i izbora užine, učestalosti konzumiranja večere kao i učestalosti konzumiranja slanih grickalica i brze hrane. Takođe, utvrđena je obrnuta proporcionalnost između višeg nivoa znanja o ishrani i prevalencije gojaznosti (OR 6.56, 95% CI 1.388-31.037). Kao rezultat, uočena je potreba za poboljšanjem prvenstveno znanja o pravilnoj ishrani, što predstavlja zadatak koji treba ostvariti kroz razvoj strategije za promociju zdravlja među Generacijom Z.