VEŠTAČKE NEURONSKE MREŽE ZA PREDVIĐANJE KVALITETA RAZLIČITIH GENOTIPOVA PARADAJZA - Pestorić, Mladenka; Маstilović Јаsna; Кеvrešan Žarko; Pezo, Lato; Belović, Miona; Glogovac, Svetlana; Škrobot, Dubravka; Ilić, Nebojša; Takač, Adam (Food and Feed Research, 2021)
Senzorska analiza predstavlja najbolje sredstvo za precizno opisivanje kvaliteta svežih namirnica. Međutim, to je skupa i dugotrajna metoda koja se ne može koristiti za merenje pokazatelja kvaliteta u realnom vremenu. Cilj ovog rada bio je da doprinese proučavanju odnosa između podataka dobijenih primenom senzorske analize i instrumentalnih metoda i da definiše odgovarajući model za predviđanje senzorskih svojstava svežeg paradajza pomoću određivanja fizičko-hemijskih svojstava. Analiza glavnih komponenti (PCA) primenjena je na eksperimentalne podatke da bi se okarakterisali i diferencirali posmatrani genotipovi, objašnjavajući 73,52% od ukupne varijanse, koristeći prve tri glavne komponente. Model veštačke neuronske mreže (ANN) korišćen je za predviđanje senzorskih svojstava na osnovu rezultata dobijenih osnovnim hemijskim i instrumentalnim određivanjima. Razvijeni ANN model predviđa senzorska svojstva sa visokom adekvatnošću, sa ukupnim koeficijentom determinacije od 0,859.