KARAKTERIZACIJA SRPSKOG SUNCOKRETNOG MEDA NA OSNOVU NJEGOVIH FIZIČKO-HEMIJSKIH KARAKTERISTIKA - Živkov Baloš, Milica; Jakšić, Sandra; Popov, Nenad; Polaček, Vladimir (Food and Feed Research, 2021)
Sažetak: U ovom radu analizirano je pet fizičko-hemijskih parametara (sadržaj vode, električna provodljivost, ukupna kiselost, maseni udeo pepela i koncentracija slobodnih kiselina) u 15 uzoraka suncokretovog meda, prikupljenih sa nekoliko lokaliteta Vojvodine. Srednje vrednosti ispitivanih parametara bile su: voda 16,87%; koncentracija slobodnih kiselina 27,43 mEq/kg; električna provodljivost 0,34 mS/cm; maseni udeo pepela 0,13% i pH 3,64. Fizičko-hemijske karakteristike svih ispitanih uzoraka meda mogu se smatrati u okvirima vrednosti koji se očekuju za suncokretov med. Maseni udeo pepela, električna provodljivost i koncentracija slobodnih kiselina u svim uzorcima meda suncokreta pokazali su slične trendove. Utvrđena je visoka korelacija između električne provodljivosti i masenog udela pepela. Samo prosečne vrednosti koncentracije slobodnih kiselina meda, su se statistički značajno razlikovale i to između lokaliteta Kanjiža i Čelarevo (r = 0,017). Na osnovu dobijenih vrednosti za ispitivane parametre, utvrđeno je da svi uzorci suncokretovog meda ispunjavaju uslove nacionalnog i evropskog zakonodavstva.