MODELOVANJE PROCESA OSMOTSKE DEHIDRATACIJE PEČURAKA (AGARICUS BISPHORUS) U MELASI ŠEĆERNE REPE - Šuput, Danijela; Filipović, Vladimir; Lončar, Biljana; Nićetin, Milica; Knežević, Violeta; Lazarević, Jasmina; Plavšić, Dragana (Food and Feed Research, 2020)
Pečurke (Agaricus bisphorus) su osmotski dehidrirane u rastvorima melase šećerne repe različitih koncentracija (60%, 70% i 80%), na radnim temperaturama od 25, 35 i 45 °C tokom 0,5, 1, 1,5, 2, 3 i 5 h. Sadržaj vlage, aktivnost vode (aw), mikrobiološki kvalitet (ukupan broj bakterija, enterobakterije, ukupan broj kvasca i plesni) i sadržaj mineralnih materija (sadržaj kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa) određeni su na dobijenim uzorcima osmotski dehidriranih pečuraka. Metodi odzivnih površina i analize varijanse odabrani su da bi se procenili glavni efekti procesnih varijabli na mikrobiološki kvalitet, sadržaj mineralnih materija i hemijski sastav osmotski dehidriranih pečuraka. Povećanje vrednosti procesnih parametara osmotske dehidratacije dovelo je do značajnog povećanja sadržaja mineralnih materija (na primer, porast sadržaja K za 269,42% i sadržaja Ca za 939.03%), a smanjenja vrednosti aktivnosti vode (sa 0,941 na 0,811), mikrobiološkog opterećenja i relativnog sadržaja proteina (pad od 33,07%) u dehidriranim uzorcima pečuraka, što ukazuje na mogućnost produženog roka trajanja i pogodnosti ovako obrađenih pečuraka za dalju obradu. Osmotski dehidrirane pečurke mogu se smatrati novim funkcionalnim (polu)proizvodima, uzimajući u obzir njihov poboljšan nutritivni profil.