Uticaj teških metala na zdravlje ljudi i pojavu autizma - Marković, Miroslav; Marković, Olivera (Education and Research in Health Sciences, 2026)
Toksikologija hrane objašnjava načine unosa toksina iz hrane, raspodelu u organizmu, kao i metabolizam i izlučivanje. Toksini se mogu prirodno naći u namirnicama, dospeti iz spoljne sredine, ali je značajan i ljudski faktor. Dijagnostički kriterijumi i skrining, porast svesti šire stručne i društvene javnosti, kao i brojne defektološke metode rada su inicirali veću osetljivost za poremećaje iz spektra autizma (PSA). Ovaj pregled prisustva teških metala u hrani, govori o njihovim toksikološkim osobinama i štetnosti po zdravlje ljudi. Kako je prevalenca broja dece iz spektra autizma sve veća, a etiologija nepoznata, može se skrenuti pažnja i na uticaj teških metala kao spoljnjih faktora (koji se unose hranom) na pojavu ovog razvojnog poremećaja.
Keywords: toksikologija; teški metali; autizam