Značaj genetskih polimorfizama u akutnom koronarnom sindromu - Milovanović, Bojan (Education and Research in Health Sciences, 2025)
Uticaj genetskih polimorfizama u kardiologiji postaje sve više ispitivan, kako vezano za izbor terapije, tako i za stratifikaciju rizika kod pacijenata obolelih od akutnog koronarnog sindroma. Akutni koronarni sindrom (AKS) obuhvata različite bolesti uzrokovane naglim smanjenjem protoka krvi do srca. Bolest koronarne arterije i akutni koronarni sindrom su glavni uzroci smrtnosti u razvijenim zemljama, pri čemu genetski faktori mogu imati značajnu ulogu  u njihovom nastanku i progresiji ,  delujući u sadejstvu sa tradicionalnim, promenjljivim faktorima rizika. Studije su identifikovale  brojne genetske polimorfizme povezane sa akutnim koronarnim sindromom, kao što su polimorfizmi gena za apolipoprotein E, proprotein konvertazu subtilizin/keksin tipa 9, interleukin-6, C-reaktivni protein,endotelijalnu sintazu azot-monoksida, kao i gena za inhibiciju migracije makrofaga, koji predviđaju povećani rizik od AKS. Drugi geni, kao što je transporter ABC klase A1, utiču na smanjenje rizika od koronarne arterijske bolesti.Genetsko testiranje je od ključne važnosti za razvoj personalizovanog pristupa lečenju i poboljšanje stratifikacije rizika, omogućavajući zdravstvenim radnicima da prilagode intervencije na osnovu individualnih genetskih profila. Dodatno, informacije o genetskom profilu mogu bolje usmeriti dalje praćenje i preventivne strategije za pacijente sa visokim rizikom, naglašavajući značaj porodičnog testiranja za ranu intervenciju. Međutim, izazovi i dalje postoje u interpretaciji rezultata genetskih testova, posebno kod genskih varijacija nejasnog značaja, što može otežati procenu rizika i donošenje kliničkih odluka. U celini, integracija genetskog znanja u kliničku praksu vodi  unapređenju terapijskog i preventivnog pristupa u lecenju kardivaskularnih bolesti.
Keywords: akutni koronarni sindrom; genski polimorfizam; procena rizika