Metaforička konceptualizacija domena zdravstva i medicine u engleskom jeziku - MIlošević, Ivan (Education and Research in Health Sciences, 2025)
Uvod: Rad se bavi metaforičkom konceptualizacijom zdravstva/medicine u engleskom jeziku služeći se teorijskim okvirom kognitivne lingvistike. Drugim rečima, na osnovu jezičkog materijala dobijenog iz novinskih članaka/tekstova na polju zdravstva i medicine, ovaj rad istražuje brojne izvorne domene čiji elementi i odnosi konceptualizuju ciljni domen zdravstva/medicine.Cilj: Glavni cilj ovog rada je utvrđivanje potencijalne metaforičke konceptualizacije engleskog jezika na polju zdravstva i medicine, to jest, određivanje izvornih domena koji semantički motivišu ciljni domen zdravstva/medicine i pojmovnih metafora koje strukturiraju pojmovno-značenjski okvir metaforičkih izraza koji se ispituju u ovom istraživanju.Metod: Kvalitativna semantička analiza jezičkih jedinica ekscerpiranih iz korpusa u svetlu metodološkog aparata kognitivne lingvistike.Rezultati: Semantičkom analizom zabeleženih metaforičkih izraza u vezi sa pojmom zdravstva/medicine identifikovano je 15 izvornih domena koji motivišu njihova značenja putem brojnih pojmovnih metafora tako što uspostavljaju pojmovne veze između izvornih domena i pojmova iz ciljnog domena zdravstva/medicine.Zaključak: U radu se zaključuje da jezik zdravstva i medicine koji se koristi u novinarskom diskursu odslikava visok stepen metaforičnosti, što izvire iz dubokoukorenjene kognitivne utemeljenosti jezičkih jedinica koje pripadaju domenu zdravstva/medicine koji se ispituje u ovom radu.
Keywords: konceptualizacija; izvorni/ciljni domen; metaforički izrazi; pojmovne metafore; ZDRAVSTVO/MEDICINA; novinarski diskurs