Loši efekti savremenih komunikacionih tehnologija u životu i radu učenika osnovnih i srednjih škola u niškom regionu - Jevtić, Radoje B.; Janković, Ivana; Lukić, Jelena (Education and Research in Health Sciences, 2025)
Uvod/Cilj: Ovo longitudinalno istraživanje imalo je tri cilja. Prvi cilj je bio da se pokaže uticaj različitih uređaja u životu i radu učenika osnovnih i srednjih škola, njihov odnos i racionalnost prema tim uređajima i izloženost tim uređajima. Drugi cilj je bio da se pokaže ponašanje na internetu kao preduslov za izlaganje učenika digitalnom nasilju. Treći cilj je bio da se pokaže prisustvo digitalnog nasilja među učenicima.    Metode: Korišćen je metod istraživanja na populaciji od 1500 ispitanika u četiri godine: 2021., 2022., 2023. i 2024. (750 učenika osnovnih škola i 750 učenika srednjih škola u Nišu). Takođe, pri uređenju rezultata korišćene su statističke i matematičke metode. Rezultati: Ostvareni rezultati su pokazali da učenici u svom životu i radu dosta koriste savremene digitalne uređaje, posebno mobilni telefon (svaki učenik je imao mobilni telefon). Izloženost digitalnom nasilju ispitanika bila je veoma visoka (svaki učenik koristi neku društvenu mrežu). Digitalno nasilje postoji među ispitanicima u velikom stepenu (učenici su uznemiravani e-mailom, telefonom ili preko društvenih mreža u različitim procentima, od 30% do 90%).Zaključak: Savremeni digitalni uređaji se veoma koriste među decom školskog uzrasta, što direktno implicira povećane količine elektromagnetnog zračenja i izloženost digitalnom nasilju. Digitalno nasilje predstavlja savremen, ozbiljan i sve veći problem savremenog društva, kao direktna posledica korišćenja digitalnih uređaja i društvenih mreža i mora se zaustaviti i eliminisati na najbolji mogući način.
Keywords: učenici; istraživanje; elektromegnetno zračenje; digitalno nasilje; posledice