Upotreba modernih tehnologija u službi digitalnog nasilja kod đaka i studenata - Jevtić, Radoje B. (Education and Research in Health Sciences, 2023)
Uvod/cilj: Današnji svet i njegovo funkcionisanje ne mogu se zamisliti bez proizvoda savremenih tehnologija. Prednosti njihove upotrebe su ogromne. Savremeni život predstavlja život sa puno brzih i velikih tehnoloških promena. Ove promene su, pored ostalog, uključile i upotrebu mnogih novih tehničkih uređaja koji koriste električnu energiju i proizvode elektromagnetno zračenje. Naravno, mobilni telefon, laptop i tablet predstavljaju jedan od najčešće korišćenih uređaja u poslednje vreme. Njihova upotreba ima mnogo koristi, vezanih za posao i život. Ali, pored koristi, postoje i neki takozvani loši efekti. Prva asocijacija na loše efekte u vezi sa savremenim električnim uređajima, pa tako i mobilnim telefonom, je elektromagnetno zračenje. Pored uočenih loših efekata, ovi uređaji se mogu koristiti u službi digitalnog nasilja i drugih loših oblika ponašanja ili kriminala. Ovaj rad je napisan da prikaže upotrebu mobilnog telefona, laptopa, desktopa i tableta u radu i životu učenika i studenata, potencijalnu izloženost učenika i studenata digitalnom nasilju i prisustvo i uticaj digitalnog nasilja kod učenika i studenata.Metod: Istraživanja su obuhvatila  600 učenika niških osnovnih, 600 učenika srednjih škola, kao i 600 studenata fakulteta Univerziteta u Nišu. Rezultati: Rezultati su pokazali veliki uticaj savremenih digitalnih uređaja u životu i radu ispitanika, posebno mobilnih telefona . Izloženost digitalnom nasilju ispitanika bila je veoma visoka (više od 80% ispitanika koristilo je društvene mreže različitog stepena izloženosti). Digitalno nasilje među ispitanicima postoji u visokom stepenu (više od 70% ispitanika je uznemiravano putem e-pošte, telefona ili društvenih mreža).Zaključak: Digitalno nasilje predstavlja ozbiljan problem za ispitanike, a sprovodi se u većini slučajeva putem mobilnog telefona.
Keywords: moderne tehnologije; đaci; studenti; digitalno nasilje; zdravlje