Procena faktora koji utiču na prihvatanje HPV vakcine među adolescentima i mladim odraslim osobama: doprinos medicinske sestre - Veselinović, Violeta; Pažun, Vanja; Trbović, Verica; Maričić, Milena (Education and Research in Health Sciences, 2023)
Pregledni rad se bavi procenom faktora koji utiču na prihvatanje HPV vakcine među adolescentima i mladim odraslim osobama, sa posebnim fokusom na doprinos medicinskih sestara. HPV infekcija je ozbiljan javnozdravstveni problem koji može izazvati značajne posledice po zdravlje, kao što su karcinom grlića materice, genitalne bradavice i druge komplikacije. Međutim, vakcinacija može značajno smanjiti rizik od ovih oboljenja. Cilj rada odnosio se na istraživanje faktora koji imaju uticaj na prihvatanje HPV vakcine kod adolescenata i mladih odraslih, s akcentom na odgovornost medicinskih sestara. Rezultati analize studija ukazuju na složenost faktora koji utiču na odluku o HPV vakcinaciji. Medicinske sestre imaju nedvosmislen doprinos u edukaciji, podršci adolescentima i njihovim roditeljima. Studije su pokazale da su medicinske sestre često najvažniji izvor informacija o HPV vakcinaciji, što doprinosi povećanju informisanosti i pozitivnih stavova prema vakcinaciji. Pored toga, roditelji, prijatelji i društvene mreže takođe imaju značajan uticaj na odluku adolescenata o vakcinaciji. Društvene mreže takođe doprinose oblikovanju stavova o HPV vakcinaciji, pri čemu pozitivan i negativan sadržaj mogu imati različite efekte.Javne kampanje i zdravstveno obrazovanje su takođe specifični faktori u povećanju informisanosti i prihvatanja HPV vakcinacije. Studije su pokazale da je izbor odgovarajućih zdravstveno-vaspitnih metoda presudan za uspeh u podizanju svesti i prihvatanju vakcinacije. Ovi rezultati sugerišu da su efikasne kampanje i edukativni programi od suštinskog značaja za promociju vakcinacije.Razumevanje faktora koji utiču na prihvatanje HPV vakcine među adolescentima i mladim odraslim osobama zahteva sveobuhvatan pristup koji povezuje medicinske sestre, roditelje, prijatelje, društvene mreže i javne kampanje. Samo udruženim naporima može se postići povećanje stope vakcinacije, što je suštinski važno za zaštitu zdravlja mladih od HPV infekcije i njenih ozbiljnih posledica. Rad doprinosi boljem razumevanju dinamike prihvatanja HPV vakcine, istovremeno naglašavajući odgovornost medicinskih sestara u promociji HPV vakcinacije.
Keywords: HPV vakcina; adolescenti; mladi odrasli; medicinske sestre; faktori prihvatanja; društvene mreže; zdravstveno obrazovanje