Doprinos medicinske sestre u praćenju rasta i razvoja dece sa Daunovim sindromom - Zubčić, Marina (Education and Research in Health Sciences, 2023)
Uvod: Daunov sindrom je hromozomski poremećaj, koji nastaje kada je prisutna treća kopija celog ili dela 21. hromozoma u naslednom materijalu čoveka.Cilj: Sagledati aktivnosti medicinske sestre prilikom praćenja rasta i razvoja dece sa Daunovim sindromom, kao i razlike u njihovom napredovanju u odnosu na zdrave vršnjake.Metod: Ispitivanu grupu je činilo N 21 ispitanika (dece i adolescenata) sa Daunovim sindromom. Кontrolnu grupu je činio isti broj zdrave dece koja su zadovoljila osnovne kriterijume ,,mečovanja“ sa ispitivanom grupom prema polu i uzrastu. Korišćene su: deskriptivna metoda i indirekta opservaciona metoda ‒ analiza dokumentacije. Konstruisan je dokumentacioni list koji je dizajniran za potrebe studije. Rezultati sa diskusijom: Deca sa Daunovim sindromom zaostaju u odnosu na zdravu decu, više ili manje, u svakom posmatranom segmentu. Rađaju se u terminu, sa ocenom Apgar skora u rasponu od 5 do10, ali manje telesne mase, telesne dužine i obima glave, u čemu zaostaju sve do kraja perioda školskog deteta. Denticija se javlja nešto kasnije u odnosu na zdravu decu, a imaju i manji broj zuba. U razvoju osnovnih psihičkih funkcija takođe zaostaju, većinu ,,normi“ postižu, ali u kasnijem uzrastu. Boluju od određenih pratećih bolesti, najčešće bolesti organa čula vida.Zaključak: Deca sa Daunovim sindromom zaostaju u kompletnom psihofizičkom razvoju u odnosu na zdravu decu istog uzrasta. Medicinska sestra zato ima vešestruku ulogu, pre svega u praćenju rasta i razvoja, ali i u povećanju znanja o ovoj deci, jer se na taj način povećava kvalitet pruženih zdravstvenih usluga i olakšava rad.
Keywords: Daunov sindrom; deca; rast i razvoj; medicinska sestra