Morfometrijsko-anatomski parametri interkondilarne jame kolena kod odraslih osoba u Srbiji - Jeremic, Dejan; Zivanovic-Macuzic, Ivana; Vulovic, Maja; Kovacevic, Marija; Minic, Milos (Education and Research in Health Sciences, 2022)
Cilj ovog istraživanja je bio da ispita morfometriju interkondilarne jame srpskog stanovništva i utvrdi da li postoji polna razlika ovih anatomskih parametara kod asimptomatskih ispitanika bez strukturnih promena. Metod: Studija je obuhvatila MR snimke 90 pacijenata (45 muškaraca i 45 žena) kojima je urađen 1,5-T snimak kolena. Snimanje je sprovedeno na našem radiološkom institutu po odobrenju etičke komisije u periodu od 2010. do 2017. godine. Kolena su snimana u neutralanom položaju, a MR slike su dobijene korišćenjem konvencionalnih spin eho tehnika. Morfologija interkondilarne jame (oblika slova U i A) je merena za svako koleno. Rezultat: Interkondilarna jama U-oblika pronađena je kod 46 pacijenata (51,2%), a interkondilarna jama A-oblika kod 44 (48,8%). Nije bilo statistički značajne razlike u incidenciji oblika u srpskoj populaciji (p>0,05). Prema kriterijumima indeksa širine jame (NWI) i indeksa oblika jame (NSI) pronašli smo interkondilarnu jamu U-oblika kod 24 muškarca i 22 žene, a interkondilarnu jamu A-oblika kod 23 muškarca i 21 žene. Nije bilo statistički značajne razlike u incidenci između polova (p>0,05).Zaključili smo da za ispitivane anatomske parametre interkondilarne jame nema značajnih razlika i da ne postoji polni dimorfizam oblika interkondilarne jame u srpskoj populaciji.
Keywords: interkondilarna jama; anatomski parametri; koleno odraslih; MR merenja; polna razlika; srpska populacija