Antitumorska aktivnost rutenijum(II) kompleksa na HCT 116 ćelije in vitro - Zelen, Ivanka; Zarić, Milan; Čanović, Petar P; Igrutinović, Danica; Rilak Simović, Ana (Education and Research in Health Sciences, 2022)
Istraživanja su pokazala da kompleksi koji u svojoj strukturi sadrže rutenijum imaju snažan citotoksični efekat na različite cisplatin rezistentne malignitete. Takođe, Ru(II) I Ru(III) kompleksi su pokazali visok stepen selektivnosti prema maligno izmenjenim ćelijama, veoma slab efekat prema maligno neizmenjenim ćelijama, kao i antimetastatski efekat. Značajno je da rutenijum kompleksi imaju mogućnost vezivanja za DNK molekul tumorskih ćelija i na taj način smanjuju vijabilnost kancerskih ćelija. Pokazano je da se kompleksi rutenijuma mogu vezati za albumin i transferin čime se olakšava dopremanje ovih kompleksa do maligno izmenjenih ćelija. Stoga, cilj našeg istraživanja je ispitivanje biološkog efekta dva sintetisana Ru(II) kompleksa [Ru(Cl-Ph-tpy)(phen)Cl]Cl (K1) i [Ru(Cl-Ph-tpy)(o-bqdi)Cl]Cl (K2) na ćelije karcinoma kolona HCT 116, kao i definisanje mehanizma antitumorske aktivnosti kompleksa. Rezultati naše studije su nedvosmisleno pokazali da kompleksi rutenijuma obeleženi kao K1 i K2 imaju snažan citotoksični efekat na HCT116 tumorske ćelijske linije. Kompleks obeležen kao K1 je pokazao snažniji antitumorski efekat od K2 kompleksa i cisplatina. Takođe, kompleksi K1 I K2 su ispoljili citotoksični efekat na tumorske ćelijske linije indukcijom unutrašnjeg mitohondrijalnog puta.
Keywords: kompleksi rutenijuma; apoptoza; karcinom kolona