Informisanost studenata prve godine studijskog programa Strukovni medicinski radiolog o značaju izučavanja predmeta Radiološka fizika – Preliminarna studija - Stanković, Jovan; Dabić-Stanković, Kata (Education and Research in Health Sciences, 2022)
Ispitana je informisanost studenata I godine na studijskoj grupi Strukovni medicinski radiolog (Odsek Visoka zdravstvena škola strukovnih studija na Akademiji strukovnih studija Beograd) o značaju Radiološke fizike, kao osnove za razumevanje gradiva koje će se izučavati u okviru drugih predmeta. Ispitivanje je izvedeno korišćenjem odgovarajuće ankete.Od ukupno upisanih 82 na anketu odgovorilo je 52 studenta (63,5%), od toga 36 studenata koji su prethodno završili srednju medicinsku školu (69,2 %), 10 sudenata završilo je gimnaziju (19,2%), a 6 studenata je završilo neku drugu srednju školu (11,5%). Najveći broj ispitanika je pre upisa bio delimično upoznat sa radnim zadacima koje bi trebalo da obavljaju po završetku školovanja (64%). Slično se odnosi i na poznavanje programa studija pre konkurisanja za upis na ovaj studijski program. Ispitanici koji nisu stekli srednje obrazovanje iz oblasti medicine, pre konkurisanja/upisa su se više informisali o sadržaju i programu nego ispitanici koji su stekli srednje obrazovanje u medicini (67% : 14%). Informisanost ispitanika o programu predmeta Radiološka fizika, pre konkurisanja/upisa bila je slično zastupljena kod svih ispitanika od „nepoznato“ do „poznato“, a obimnost i „težina“ gradiva ocenjena kao srednje teška (77% ispitanika). I pored toga 64% ispitanika, ističe da su zadovoljni postignutim predispitnim rezultatima, a ostatli ispitanici izjavljuju da su delimično zadovoljni.Rezultati sprovedene ankete, ukazuju na mesto, ulogu i značaj uvođenja predmeta Uvod u radiološku fiziku na studijskom programu Strukovnin medicinski radiolog, posebno kada je u pitanju nivelisanje osnovnih informacija i znanja sudenata koji su u toku prethodnog školovanja manje pažnje posvećivali srodnim predmetima.
Keywords: radiološka fizika; strukovni medicinski radiolog; anketa