Rehabilitacija pacijenta sa lateralnim epikondilitisom kombinacijom terapije radijalnim udarnim talasima, instrumentalne mobilizacije mekih tkiva - Ergon tehnike i Kinetic Flossing metode: prikaz slučaja - Bisić, Aleksandar; Kovačić, Igor; Nedović, Nenad (Education and Research in Health Sciences, 2022)
Lateralni epikondilitis (teniski lakat) je izvor bola na bočnoj (lateralnoj) strani lakta koji inače dominira u kliničkoj slici povezan sa slabošću i poteškoćama izvođenja ekstenzije ručnog zgloba. IASTM tehnika se izvodi sa ergonomski dizajniranim instrumentima koji otkrivaju i tretiraju fascijalna ograničenja dok je Kinetic flossing tehnika koja uključuje kompresijske zavoje napravljene od elastičnih gumenih traka. Kod pacijentkinje starosti 19 godina kliničkim pregledom i ultrazvučnom dijagnostikom ustanovljena je upala tetive mišića extensor carpi radialis brevis-a. Nakon pregleda sprovedena je intervencija zasnovana na kombinaciji primene radijalnih udarnih talasa, Ergon IASTM tehnike kao i Kinetic Flossing metode. Posle šest nedelja tretmana postignuta je bezbolna aktivna pokretljivost ručnog zgloba sa normalnim izgledom tetive što je dokaz da je ova kombinacija fizioterapijskih procedura jedan od mogućih načina konzervativnog tretmana ovog stanja.
Keywords: lateralni epikondilitis; teniski lakat; IASTM; Kinetic Flossing