Neophodnost multidisciplinarnog pristupa u tretmanu poremaćaja ishrane - Djukic, Sladjana; Olajdžija, Tanja (Education and Research in Health Sciences, 2026)
Poremećaji ishrane predstavljaju složene psihosomatske bolesti koje zahtevaju sveobuhvatan i strogo individualizovan pristup u tretmanu. Cilj rada je prikazati specifičnosti lečenja anoreksije nervoze, bulimije nervoze i poremećaja prejedanja, sa akcentom na nutritivni, farmakološki i psihosocijalni pristup i sa fokusom na porodicu i socijalnu podršku. U radu su razmatrani principi tretmana, uključujući poštovanje individualnih karakteristika pacijenata, uticaj porodičnog i socijalnog okruženja, kao i značaj rane intervencije. Metode lečenja obuhvataju psihoterapiju (individualnu, bihejvioralnu i porodičnu), prilagođeni nutritivni plan, praćenje telesne težine i zdravstvenog stanja, kao i multidisciplinarnu koordinaciju između stručnjaka. Rezultati pokazuju da kombinovani pristup, koji integriše psihološku podršku i nutricionističku intervenciju, doprinosi postepenom oporavku telesne mase, smanjenju anksioznosti i reintegraciji pacijenata u svakodnevni život. Posebna pažnja se posvećuje upravljanju stresom, prevenciji relapsa i adaptaciji na nove životne rutine. Zaključuje se da je holistički, taktičan i human pristup ključan za uspešno lečenje, uz stalnu podršku porodice i multidisciplinarnog tima, uzimajući u obzir kako fizičke, tako i psihičke aspekte bolesti.