Uticaj mio-inozitola na glikoregulaciju i lipidni profil - Stanković, Veroslava; Jović, Dragana; Mitić, Simonida; Mitić, Sava; Zuber, Andrijana (Education and Research in Health Sciences, 2025)
Mio-inozitol je privukao pažnju zbog svog potencijalnog terapeutskog dejstva u lečenju metaboličkih poremećaja, posebno dijabetes melitusa i poremećaja lipidnog statusa. U ovom radu istražena je uloga mio-inozitola u regulaciji metabolizma glukoze, insulinske osetljivosti i lipidnog profila, sa posebnim fokusom na njegov uticaj na dijabetes tipa 2 i povezane poremećaje lipida. Mio-inozitol igra ključnu ulogu u signalizaciji insulina, regulišući delovanje insulina u ciljnim tkivima, poboljšavajući unos glukoze i smanjujući insulinsku rezistenciju. Kliničke studije pokazuju da suplementacija mio-inozitolom može dovesti do značajnih poboljšanja u kontroli glikemije, uključujući smanjenje nivoa jutarnje glikemije i HbA1c i, takođe, utiče na lipidni profil smanjujući ukupan holesterol, LDL i trigliceride, te povećavajući vrednost HDL. Takođe, mio-inozitol pokazuje potencijal u rešavanju komplikacija povezanih sa dijabetesom, uključujući dijabetičku nefropatiju i oksidativni stres. Ovi nalazi pokazuju potencijal mio-inozitola kao dodatne terapije u lečenju dijabetesa i poremećaja lipida. Međutim, potrebna su dalja klinička istraživanja sa većim brojem ispitanika kako bi se u potpunosti razumeli dugoročni efekti i bezbednost kod pacijenata koji boluju od dijabetesa. Ovaj pregled naglašava potrebu za daljim istraživanjima radi optimizacije terapijskih primena mio-inozitola u metaboličkim poremećajima.