Učestalost neželjenih efekata doksorubicina i faktori koji utiču na iskustvo pacijenata - Perić, Ivana (Education and Research in Health Sciences, 2025)
Uvod: Prema definiciji Američkog instituta za bezbednost i zdravlje na radu, citostatici predstavljaju grupu lekova koji se svrstavaju u rizične lekove. Citostatici se koriste u hemioterapiji karcinoma, a doksorubicin se smatra jednim od najefikasnijih citostatika u hemioterapiji karcinoma dojke kod žena. Pored uticaja na uništavanje malignih ćelija, hemioterapija doksorubicinom dovodi i do oštećenja zdravih ćelija, i samim tim do niza neželjenih efekata koji se mogu pojaviti. Cilj: Sagledati učestalost neželjenih efekata koji su se javljali kod pacijenata tokom hemioterapije doksorubicinom, i faktore koji utiču na iskustvo pacijenata. Metodologija: Istraživanje je realizovano u Opštoj bolnici Požarevac. Istraživanjem je obuhvaćeno 30 pacijentkinja na hemioterapiji doksorubicinom. Instrument čini Anketni list za pacijentkinje, posebno kreiran za ovo istraživanje. Rezultati: Kao najčešće neželjeno dejstvo leka pacijenti navode alopeciju. Većina pacijentkinja je zadovoljna edukacijom o doksorubicinu, ali samo 10% njih redovno dobija informacije o svojoj terapiji. Sve pacijentkinje su saglasne da su zadovoljne pristupom i komunikacijom medicinskih sestara, a oko 90% pacijentkinja ističe podršku medicinskih sestara, dok nešto manji procenat (dvе trеćinе) naglašava njihovo saosećanje i razumevanje. Zaključak: Na osnovu istraživanja, zaključujemo da nekoliko ključnih faktora utiče na iskustvo pacijentkinja tokom terapije doksorubicinom. Najveći broj pacijentkinja iznosi značajan uticaj gubitka kose tokom lečenja. Iako pacijentkinje dobijaju adekvatnu edukaciju i podršku, neželjeni efekti lečenja i njihov uticaj na svakodnevni život i dalje predstavljaju poteškoću.Zadovoljstvo radom i komunikacijom medicinskih sestara je visoko, ali postoji prostor za poboljšanja u pogledu učestalosti informacija i materijala koji pacijentkinje mogu koristiti kod kuće.