Toksični efekti vitamina i dijetetskih suplemenata - Simić, Emilija; Marinović, Dubravka; Stanković, Veroslava; Dimitrijev, Igor (Education and Research in Health Sciences, 2023)
Vitamini i minerali su najčešće korišćeni dijetetski suplementi u populaciji širom sveta. Igraju ključnu ulogu u mnogim ćelijskim procesima uključujući i energetske metaboličke procese. Koriste se u slučaju deficita ili za održavanje adekvatnog unosa. U odsustvu osnovne bolesti, dugotrajni umor i nedostatak energije, mogu biti prouzrokovani upravo deficitom mikronutrijenata. Stoga je važna procena subkliničkog statusa vitamina i neadekvatne ishrane kao potencijalnih faktora rizika za pojavu nekih bolesti kod naizgled zdravih osoba. Konzumacija visoko prerađene hrane dovodi se u vezu sa porastom hroničnih nezaraznih bolesti, usled lošijeg nutritivnog kvaliteta hrane. Pored veće bezbednosti, boljeg ukusa i duže ispravnosti, pojedini procesi u obradi dovode do gubitka minerala i vitamina. Osim toga, bioraspoloživost vitamina mogu da ometaju različite hranljive materije i dijtetske komponente. Potreba za suplementacijom postoji posebno kod rizičnih grupa poput žena i starije populacije. Zbog uticaja na modulaciju imunskog odgovora suplementacija vitaminima tokom pandemije COVID-19, pokazala se као opravdana posebno u težim oblicima bolesti jer je tok zavisio od inflamatornog odgovora. Međutim, toksični efekti vitamina i minerala su dokumentovani u stručnoj i naučnoj literaturi, pa se nameće oprez pri njihovoj upotrebi. Pregledom literature, ovaj rad pruža uvid u toksične efekte vitamina i dijetetskih suplemenata sa medicinskog, pravnog i društvenog aspekta. Kao značajan rezultat se izdvajaju i podaci da se suplementi sve češće neosnovano koriste, bez preporuke lekara, u odsustvu kliničkog ispoljavanja deficita, uz oskudno znanje o štetnim efektima. Na osnovu ovih podataka u radu su izneti predlozi mera za unapređenje teorije i prakse.