Zadovoljstvom poslom fizioterapeuta zaposlenih u procesu medicinske rehabilitacije - Sudar, Danijela; Trajkov, Marija T.; Kljajić, Dragana; Grbić, Gordana; Šimpraga, Ljiljana (Education and Research in Health Sciences, 2023)
Uvod: Mnoge profesije u savremenom društvu su pod velikim izazovom, a radna produktvnost zaposlenih je od velikog interesa za dobro poslovanje. Kao jedan od faktora koji utiče na radnu produktivnost svakako je zadovoljstvo poslom. Kao višedimenzionalni komplikovani konstrukt, zadovoljstvo poslom uključuje unutrašnje i spoljne dimenzije. Kao karakterističan primer profesionalnog nezadovoljstva, često se uzimaju zdravstveni radnici koji su pod povećanim rizikom, pre svega zbog stresa, sagorevanja na poslu, ravnoteže između privatnog života i posla, kao i zbog sve većeg opterećenja bolestima i nedostatka radne snage. Cilj: Ispitati zadovoljstvo poslom kod fizioterapeuta, nivo stresa, radnu produktivnost i kvalitet života. Metodologija: Istraživanje je urađeno kao studija preseka. Koristeći Upitnik o zadovoljstvu poslom, Upitnik stresa na radu, Upitnik za određivanje indeksa radne sposobnosti, kao i Upitnik o kvalitetu života, anketirali smo fizioterapeute oba pola, starosti 20 i više godina, zaposlenih u Klinici za rehabilitaciju “dr Miroslav Zotović”, u Beogradu. Rezultati: U istraživanju je učestvovalo 87 ispitanika prosečne starosti 43,20 godina. Prosečno radno iskustvo ispitanika je 18,68 godina, dok su na sadašnjem radnom mestu ispitanici prosečno proveli 12,61 godina. Ispitanici su izrazili najveće zadovoljstvo odnosom pacijenata prema njima, kao i neposrednom saradnjom sa kolegama. Najmanje zadovoljstvo je zabeleženo kod finansijske nadoknade za rad. Takođe, rezutlati ukazuju na to da su neadekvatna novčana naknada, neadekvatna materijalna sredstva za rad kao i neadekvatan radni prostor najviše ocenjeni stresori. Zaključak: Fizioterapeuti su zadovoljni svojim poslom. Najveće zadovoljstvo se ogleda u odnosu pacijenata prema fizioterapeutima, kao i u saradnji sa kolegama.