Stavovi sestara specijalista kliničke nege o istraživanjima u sestrinstvu - Stojanović Jovanović, Biljana N. (Education and Research in Health Sciences, 2023)
Uvod: Istraživanja u sestrinstvu danas imaju veliki uticaj na sadašnju i buduću sestrinsku praksu. Cilj rada: Ispitati stavove medicinskih sestara koje su završile strukovnu specijalizaciju kliničke nege o različitim aspektima istraživanja u sestrinstvu. Metode: U istraživanju je učestvovalo 86 medicinskih sestara ‒ specijalista kliničke nege. Od instrumenata je korišćena modifikovana verzija Bootove skale stavova medicinskih sestara prema istraživanju, koja se sastoji iz subskala: Interes i podrška okoline, Isplativost i korist i Prepreke (teškoće). Rezultati: Na subskali Interes i podrška okoline, najviši prosečan rezultat je zabeležen kod tvrdnje „Želeo/la bih da sprovodim istraživanja“, dok je najniži kod tvrdnje „Verujem da mi moj posao pruža vreme potrebno za sprovođenje istraživanja“. Na subskali, Isplativost i korist, najviši prosečan rezultat je zabeležen kod tvrdnje „Rezultati istraživanja su korisni za bolju zdravstvenu negu bolesnika i mogu se primeniti u mom radnom okruženju“, dok je najniži kod tvrdnje „Medicinske sestre dobijaju pohvale od svojih saradnika i kolega kada sprovedu istraživanje“. Na subskali, Prepreke (teškoće), najviši prosečan rezultat je zabeležen kod tvrdnje „Dobijanje saglasnosti od pacijenta za realizaciju istraživanja je vrlo teško“, dok je najniži kod tvrdnje „Istraživanja u sestrinstvu trebalo bi da sprovode medicinske sestre sa završenim doktoratom“. Zaključak: Prema iskazu medicinskih sestara specijalista kliničke nege postoji interes za učestvovanje u istraživačkim aktivnostima, ali nedostaje slobodno vreme za realizaciju istraživanja.