Doprinos sestrinstva zdravstvenoj zaštiti gledano kroz simbol „belog srca“ - Bošnjaković, Aleksandar (Education and Research in Health Sciences, 2023)
„Belo srce” kao međunarodni simbol sestrinstva je simbol koji povezuje i udružuje sve medicinske sestre sveta. Označavajući brižnost, nežnost, humanost, koji su sinonimi za duhovnost sestrinske nege, predstavlja jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću, a to je predanost radu i humanost na delu. U najranijim periodima ljudskog društva, nega bolesnika je bila poznata, o čemu svedoče sačuvani su crteži na zidovima pećina, a pominje se i u najstarijim pisanim istorijskim dokumentima. Počeci sestrinstva vezuju se za osobe različitih zvanja, samouke, ili donekle osposobljene za taj posao, a zdravstvena nega je postojala samo kao praksa. O istoriji, nastanku i savremenom sestrinstvu govoriće ovaj pregledni rad, tačnije, teoretski od pojave Florens Najtingejl kada počinje profesionalno sestrinstvo, do savremenog današnjeg sestrinstva. Savremeno sestrinstvo podrazumeva adekvatno obrazovanje kadrova i na svetskom nivou široko je zastupljena harmonizacija obrazovanja. Savremena sestrinska praksa je opterećena problemima koji mogu uticati na kvalitet pružene nege, bezbednost bolesnika i bezbednost sestara na radnom mestu. Zdravstveni sistem određene države, u organizacionom smislu, najkompleksniji je sistem koji svojim adekvatnim funkcionisanjem treba da obezbedi fizički, geografski i ekonomski pristupačnu, integrisanu i efikasnu zdravstvenu zaštitu. Kao profesija, sestrinstvo se razvijalo kroz mnogo razvojnih procesa, trudeći se uvek da adekvatno reaguje na formulisane probleme struke prateći najnovija dostignuća i zahteve društvene zajednice.