Sestrinske intervencije kod bolesnika nakon biopsije pluća - Tomić, Uroš (Education and Research in Health Sciences, 2023)
Uvod: Biopsija pluća je relativno frekventno izvođena multidisciplinarna procedura koja je u izvesnom procentu praćena morbiditetom i mortalitetom. Incidenca komplikacija kod izvedene biopsije pluća varira zavisno od brojnih faktora. U cilju prevencije i blagovremene dijagnostike komplikacija nakon obavljene biopsije pluća potreban je kontinuiran sestrinski nadzor pacijenta. Cilj rada: Sagledati značaj sestrinskih intervencija kod pacijenta nakon biopsije pluća. Ispitanici i metode: U istraživanju je učestvovalo pedeset pacijenata hospitalizovanih na pulmološkom odeljenju, Klinike za pulmologiju, Vojnomedicinske akademije u Beogradu, kod kojih je izvedena biopsija pluća. Instrument istraživanja u ovom radu je specijalno kreiran anketni list za pacijente. Rezultati: Najveći procenat ispitanih pacijenata je muškog pola starosti između 50 i 69 godina života, sa završenom srednjom školom, koji žive na selu. Kod jedne petine ispitanika nakon biopsije pluća postavljen je grudni dren. Dobijeni rezultati ukazuju nam na važnost sprovođenja monitoringa vitalnih funkcija, postavljanje bolesnika u određeni položaj, praćenje simptoma i znakova mogućih komplikacija kod bolesnika nakon biopsije pluća. Zaključak: Na osnovu sprovedenog istraživanja dolazimo do zaključka da su sestrinske intervencije kod pacijenata nakon biopsije pluća od velikog značaja. Adekvatno sprovođena nega bolesnika dovodi do bržeg oporavka bolesnika i smanjenog broja komplikacija.