Mogućnosti primene organizacionih wellness programa - Trajkov, Marija T; Kljajić, Dragana; Grbić, Gordana; Šimpraga, Ljiljana (Education and Research in Health Sciences, 2022)
Globalizacija, industrijalizacija i informacione tehnologije zajedno sa produženim sedeljem uzrokovale su mnoge zdravstvene probleme kod zaposlenih, od bolesti koje su povezane sa životnim stilom, preko muskuloskeletnih oboljenja do problema sa mentalnim zdravljem. Za većinu ljudi posao je važna životna odrednica koja je neophodna za opstanak i dobobit pojedinca. S druge strane, za poslodavca je važan visok stepen produktivnosti, motivisanosti i agnažovanosti zaposlenih. Promocija zdravlja na radnom mestu igra važnu ulogu za postizanje dobrog zdravlja zaposlenih. Svetska zdravstvena organizacija ističe da je radno mesto prioritetno okruženje za promociju zdravlja i blagostanja, uključujući postizanje bezbednog i zdravog fizičkog i psihosocijalnog radnog okruženja. U razvijenim zemljama kroz organizacione wellness programe već dugi niz godina se sprovode različiti pristupi u promociji zdravlja. Međutim, postoje brojni ograničavajući faktori za implementaciju, efikasnost i efektivnost wellness programa na radnom mestu. Ovo se naročito odnosi na države koje nemaju dugu tradiciju u spovođenju wellness programa. U skladu sa sve većim potrebama našeg društva da wellness programi na radnom mestu budu više zastupljeni, cilj ovog rada je da ukaže na značaj i potrebu primene, implementacije i evaluacije wellness programa.