Efekti trihlorsirćetne kiseline u tretmanu postaknoznih atrofičnih ožiljaka - Prodanović, Anastasija; Milanovic, Isidora M (Education and Research in Health Sciences, 2022)
Uvod Tretman atrofičnih ožiljaka, traje nekoliko meseci. Cilj terapije je sprečavanje ili smanjenje ožiljaka. Patogeneza nastanka lezija akni i ožiljaka uslovljena je: viškom proizvodnje sebuma, folikularnom epidermalnom hiperkeratinizacijom, aktivnošću bakterije Propionibacterium acnes I imunološkom reakcijom. Hemijski piling TCA stimuliše regeneraciju tkiva tako što izaziva taloženje proteina, koagulativnu nekrozu ćelija i eksfolijaciju fotooštećenih ćelija. Cilj Pokazati efekte TCA pilinga I značaj nege u lečenju atrofičnih ožiljaka. Metodologija Rastvor TCA se nanosi na pripremljenu kožu, kružnim pokretima, u pet koraka. Oči su prekrivene I zaštićene. Sledeći slojevi pilinga se nanose u 3 koraka. Studija slučaja: ispitanica, fototip kože 3, sa postaknoznim atrofičnim ožiljcima. Terapija: samostalni tretman TCA - 50% atrofičnih regija uz praćenje frostinga (koagulacije epidermalnih I dermalnih proteina) pod nadzorom lekara. Rezultati I diskusija Nakon jednog tretmana značajno je manji broj aktivnih lezija akni, ublažena je inflamacija, atrofični ožiljci su manje vidljivi. Koža je glatka i ravnija. Bez postinflamatornih hiperpigmentacija. Hemijski piling sa određenim histološkim nivoom ljušćenja je lako savladati, ima nisku stopu komplikacija i niske troškove. Nega kože nakon površinskog pilinga je nežno čišćenje. Za negu se koriste hidrantni, pH neutralni kremovi. Obavezna je zaštita kože od sunca. Zaključak TCA je stabilna, jeftina, ne izaziva sistemsku toksičnost. Piling se lako izvodi, dubina ljuštenja korelira sa intenzitetom frostinga. Nema potrebe za neutralisanjem TCA. Ako se pravilno izvode, TCA pilinzi postižu histološko i kliničko poboljšanja stanja kože. Ključne reči: akneiformni atrofiči ožiljci, TCA piling, nega kože nakon hemijskog pilinga