Teorija uma u shizofreniji iz ugla fenomenološke filozofske tradicije - Jerotić, Stefan (Engrami, 2025)
Ljudska svest „usidrena“ je u telo (utelovljena). Istovremeno, ljudi su društvena bića. Jezikom fenomenološke filozofske tradicije, „uronjeni“ smo u odnose sa drugima. U skladu sa tim, naše razumevanje osećanja drugih ljudi, nije samo posledica unutarnjih kognitivnih procesa. Doživljvamo osećanja drugih putem zajedničkog, telesno posredovanog doživljaja sveta.Rekonceptualizacija empatije kao telesnog fenomena i prepoznavanje uloge interafektivnosti u posredovanju socijalnih interakcija pruža novi pravac za razumevanje empatije kod osoba sa shizofrenijom. Ovakav pristup omogućava bogatije i složenije tumačenje koje integriše i kognitivne i telesne dimenzije ljudskog iskustva, otvarajući mogućnosti za efikasnije intervencije i unapređenje društvenog funkcionisanja osoba sa shizofrenijom.
Keywords: Shizofrenija; Fenomenologija; Teorija uma; Socijalna kognicija