Upotreba suplemenata u tretmanu pacijenata sa bipolarnim poremećajem - Jeremić, Novica; Gostiljac, Marta; Stojanović, Dragana; Nešić, Milica; Dodić, Sara; Erić, Emilija; Dunjić-Kostić, Bojana; Purić, Marija; Pantović-Stefanović, Maja (Engrami, 2023)
Poslednjih godina postoji sve veće interesovanje naučne javnosti za korišćenje suplemenata kao adjuvantne terapije u lečenju različitih psihijatrijskih poremećaja. Suplementi se posmatraju kao dopuna tradicialnim farmakoterpijskim i psihoterapijskim principima pružajući personalizovaniji pristup lečenju. Veliki je broj istraživanja koja su se bavila njihovim mogućim uticajem na različite biološke procese kao što su neurogeneza, neoroprogresija, oksidativni stres, inflamacija, mitohondrijalna disfunkcija i drugi. Iako su dokazi o efikasnosti suplemenata u lečenju psihijatrijskih poremećaja još uvek u razvoju, postoji sve više naučnih istraživanja koja podržavaju njihove potencijalne benefite. Integrativni, savremeni terapijski pristup bipolarnom poremećaju sve više uključuje upotrebu suplemenata kao adjuvantnu terapiju obzirom na složenost kliničke slike poremećaja. U ovom radu biće prikazana dosadašnja istraživanja o upotrebi suplemenata u bipolarnom poremećaju, kao i potencijalni benefiti. Dokazi (ili nedostatak istih) o najznačajnijim i najviše ispitivanim suplementima će takođe biti navedeni, kao i perspektiva i mesto suplemenata u terapiji bipolarnog poremećaja.
Keywords: bipolarni poremećaj; suplementi; stadijumi razvoja bolesti; neuroprogresija