Antidepresivi i COVID-19: prikaz slučaja i pregled literature - Dabetić, Marija; Nešić, Milica; Dabetić, Uroš; Latas, Milan (Engrami, 2022)
Uvod. Antiinflamatorno dejstvo antidepresiva nagovešteno je u brojnim istraživanjima i pre pandemije koronavirusa. Aktuelne studije su na velikom broju pacijenata sa simptomatskom COVID-19 infekcijom potvrdile da antidepresivi pokazuju protektivno dejstvo u smislu smanjenja verovatnoće intubacije i smrtnog ishoda. Takođe, odgovor na antidepresive kod osoba sa postkovid depresijom je brži i jači u odnosu na one kod kojih depresija nije vezana za COVID-19. Cilj ovog rada jeste pregled literature vezan za efekat i mehanizme dejstva antidepresiva u COVID-19 infekciji i postkovid sekvelama, dopunjem prikazom tipičnog ambulatnog slučaja pacijentkinje sa post COVID-19 depresivnim poremećajem. Zaključak.  Postkovid depresija je česta sekvela COVID-19 infekcije. SSRI kod post COVID-19 depresije deluju brzo i efikasno, što se može objasniti njihovim antiinflmatornim svojstvima. Blagovremeni skrining i terapija postkovid psihijatrijskih simptoma može značajno umanjiti teret depresije za pojedinca i društvo. Takođe, pandemijska istraživanja stavila su u fokus nove mehanizme dejstva antidepresiva te pružila nove perspektive za sagledavanje etiologije depresije.
Keywords: serotonin; inflamacija; citokini; SSRI; escitalopram; SARS-CoV-2