Zastupljenost depresije kod zaposlenih u Hitnoj medicinskoj pomoći Beograd - Živanović, Slavoljub R; Petrov-Kiurski, Miloranka (Engrami, 2022)
Uvod: Prema podacima WHO depresija je čest mentalni poremećaj kod ljudi, a značajan doprinoseći faktor su uslovi na radnom mestu.  Cilj rada: Ispitati zastupljenost depresije i povezanost sa sociodemografskim karakteristikama kod zaposlenih (lekari, medicinski tehničari, vozači i administrativni radnici) u Hitnoj pomoći Beograd.Metodologija: Istraživanje je sprovedeno u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu u periodu od 1.12.-6.12.2007. Upitnik se sastojao iz pitanja  o sociodemografskim karakteristikama ispitanika, Upitnika samoprocene za depresiju PHQ-9 i pitanje o upotrebi anidepresiva. Podatci dobijeni upitnikom statistički su obrađeni softverskim paketom SPSS 20.0Rezultati:  Istraživanjem je obuhvaćeno 118 ispitanika, 58,47% su muškog pola, prosečna starost ispitanika je 40,77±8,86 godina. Rezultat PHQ-9 testa je pokazao da je kod 30% ispitanika bila prisutna subsindromalna depresija, a kod 11%  blaga depresivna epizoda, najčešće kod ispitanika ženskog pola (p= 0,023) i kod radnika u administraciji (p= 0,003), a depresija kod 16,95% ispitanika. Od 9 navedenih simptoma depresije najčešće je bio prisutan umor/brzo zamaranje (47,46%) i osećanje praznine, neraspoloženje (43,22%). Samo je 11,86% ispitanika koristilo antidepresive i nije bilo statistički značajne razlike u odnosu na posmatrane parametre.Zaključak: Subsindromalna depresija je značajno zastupljena među zaposlenima u hitnoj pomoći u Beogradu, češće kod ispitanika  ženskog pola i kod onih koji rade u administraciji.
Keywords: depresija; hitna pomoć; PHQ-9 test