Preliminarna psihometrijska provera Srpske skale pune svesnosti i pažnje (MAAS) i potencijalna uloga pune svesnosti i pažnje u regulaciji ponašanja kod studenata - Miladinović, Pedja; Mitić, Anja (Engrami, 2022)
Uvod: Savremene studije o Punoj svesnosti i pažnji ukazuju na njenu potencijalnu ulogu u afektivnim poteškoćama i regulaciji ponašanja, ali autori pozivaju na potrebu za dodatnim istraživanjima potencijalno značajnih mehanizama njenog uticaja.Cilj istraživanja: Istraživanje u nastavku ima za cilj proveru preliminarnih psihometrijskih karakteristika Srpske verzije skale Pune svesnosti i pažnje[1]Metod: Transverzalno istraživanje je sprovedeno na uzorku od 504 studenata sa različitih nivoa i pravaca studija iz srpskog govornog područja.Rezultati: Srpska verzija skale Pune svesnosti i pažnje je demonstrirala visoki nivo pouzdanosti (α=0.83) i jednofaktorska konceptualizacija konstrukta se pokazala kao najadekvatnija. Značajne korelacije su utvrđene sa teorijski bliskim konstruktima iz pozitivne psihologije poput Zahvalnosti (r=0.12, p
Keywords: Puna svesnost i pažnja; Depresivnost; Bihejvioralna aktivacija; Izbegavanje