Procena rizika kod adolescentnih seksualnih prestupnika: prikaz slučaja - Šobot, Valentina; Ivanović Kovačević, Svetlana; Knežević, Vladimir; Vejnović, Ana Marija (Engrami, 2022)
Jedan od najznačajnih zadataka stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja u okviru procene adolescentnih seksualnih prestupnika jeste procena rizika od budućeg deliktnog ponašanja. Na zahtev suda izvršeno je psihijatrijsko i psihološko veštačenje 17-godišnjeg adolescenta okrivljenog za silovanje, sa zadatkom da se utvrdi duševna zrelost maloletnika, rizik od ponavljanja delikata, te potreba za tretmanom. U prikazu slučaja ilustrovana je procena rizika bazirana na pristupu strukturisane profesionalne procene, koji integriše klinička sa empirijskim znanjima, i pokazao se najkorisnijim u proceni rizika od seksualnog recidivizma. Procena se bazirala na integraciji podataka dobijenih primenom strukturisane skale procene Protokol za procenu maloletnih seksualnih prestupnika (Juvenile Sex Offender Assessment Protocol-II; JSOAP-II, Prentky and Righthand, 2003) i podataka baziranih na standardnoj profesionalnoj ekspertizi od strane veštaka. Cilj rada je usmeren na prikazivanje prednosti strukturisanog pristupa proceni rizika kod adolescentnih seksualnih prestupnika, a razmatrane su i praktične implikacije vezane za adekvatno upravljanje slučajem i predloženi tretman.
Keywords: adolescencija; seksualni prestupi; recidivizam; faktori rizika