Upotreba kariprazina u lečenju unipolarne depresije: prikaz slučaja - Dodić, Sara; Dunjić-Kostić, Bojana; Jerotić, Stefan; Lalović, Nikola; Ivković, Maja; Pantović-Stefanović, Maja (Engrami, 2021)
Celoviti tretman afektivnih poremećaja, i to posebno različitih formi depresije još uvek predstavlja značajan izazov u kliničkom radu. Aktuelni prikaz slučaja ima za cilj upravo razmatranje izazova u svakodnevnoj kliničkoj praksi u slučajevima kompleksne dijagnostike, diferencijalne dijagnostike i tretmana rekurentne, teške depresivne epizode, kao i razmatranje uloge dodatne terapije. U aktuelnom radu prikazana je pacijentkinja srednjih godina, lečena na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u okviru rekurentne, teške depresivne epizode, sa prethodnim višestrukim pokušajima suicida. Na prethodno primenjeni antidepresiv iz grupe inhibitora ponovnog preuzimanja serotonina i noradrenalina i stabilizator raspoloženja litijum karbonat, pacijentkinji je u terapiju uveden atipični antipsihotik kariprazin što je dovelo do značajnog kliničkog poboljšanja i subjektivnog zadovoljstva pacijentkinje.Upotreba atipičnih antipsihotika, među njima i kariprazina, kao psihofarmaka sa multidimenzionalnim delovanjem u lečenju teških i izazovnih oblika afektivnih poremećaja, od posebne je važnosti sa aspekta svakodnevne kliničke prakse. Samo detaljno, integrativno i individualno prilagođeno sagledavanje terapijskih mogućnosti, bazirano na naučnim saznanjima i praktičnim iskustvima, može dovesti do njihove adekvatne, pravovremene i utemeljene kliničke primene, čiji je cilj pre svega bolje funkcionisanje pacijenata sa afektivnim poremećajima kako po objektivnim kriterijumima, tako i prema subjektivnom/ličnom doživljaju funkcionisanja.
Keywords: afektivni poremećaji; depresija; augmentacija; atipični antipsihotici; kariprazin