Koenzim Q 10 (ubikvinon) i bolesti mozga – veza sa okom i telom - Pavlović, Dragan (Engrami, 2021)
Koenzim Q10 (CoQ10; ubikvinon) je supstanca slična vitaminima koja je uključena u respiratorni lanac u mitrohondrijama. Ubikvinon se sintetiše u svim tkivima ali sa godinama sadržaj opada, kao i u nekim patološkim stanjima i kod primene statina. Ubikvinon je neophodan za rast i održavanje ćelija u lјudskom organizmu i sa starenjem poželjan je unos sa hranom, jer endogena sinteza više nije dovoljna.CoQ10 učestvuje u oksidativnoj fosforilaciji i produkciji adenozin trifosfata (ATP) i predstavlјa moćan antioksidant. Primarni deficiti CoQ10 se ispoljavaju kao multisistemska bolest, encefalomiopatija, cerebelarna ataksija, miopatija i nefrotski sindrom. U slučaju nedostatka CoQ10 nastaju prvo reaktivne kiseoničke vrste, a kod težeg deficita i gubitak ATP.  Nedostatak CoQ10 izaziva takođe apoptozu što je nađeno u mozgu i retini starijih osoba. Nedostatak CoQ10 doprinosi poremećaju rada srčanog mišića u hroničnoj srčanoj insuficijenciji. Efekti nedostatka CoQ10 su inflamacija i oksidativni stres.Pokazan je inverzni odnos serumskog CoQ10 i rizika od nastajanja demencije. Davanje  CoQ10 dovodilo je do smanjenje depresivnosti kod bolesnika sa metaboličkim sindromom kao i poboljšanje koncentracije u shizofreniji i shizoafektivnom poremećaju. Primena CoQ10 može da smanji učestalost i jačinu napada migrene. Nedostatak CoQ10 može da bude povezan sa pojavom miopatije kod davanja statina. Kod osoba sa primarnim  deficijencijama CoQ10 postoji retinopatija, a kod stečene makularne degeneracije i glaukoma nivoi CoQ10 su sniženi. Visoke doze CoQ10 pomažu preživlјavanju kod hronične srčane insuficijencije i koronarne bolesti. Pokazani su povoljni efekti CoQ10 na lečenje gojaznosti, oksidativnog stresa, metaboličkog sindroma, dijabetes mellitusa tip II i nealkoholne masne jetre. Primena kod zamora je kontroverzna. Pokazan je izvestan pozitivni efekat primene CoQ10 kod karcinoma dojke. Ispitivanja ukazuju da primena CoQ10 ima povoljna dejstva u ranoj fazi sepse.U terapijske svrhe CoQ10 se daje u dozama od 30-3000 mg. Doze od 22 mg do 400 mg/dan se smatraju bezbednim. Neželjeni efekti su uglavnom blagi i retki.
Keywords: Koenzim Q10, kognicija, depresija, mitohondrije