Prevod na srpsi jezik i validacija Revidirane skale osetljivosti na gađenje - Rokvic, Nikola; Jovanovic, Tamara; Tomašević, Aleksandar (Engrami, 2021)
Gađenje bismo mogli definisati kao osećaj odbojnosti koji nastaje kao odgovor na averzivni stimulus, koji indukuje motivaciju za povlačenje iz tog stimulusa. Postoji nekoliko instrumenata za merenje osetljivosti odvratnosti, a najkorišćeniji je inventar izazivača gnušanja, Skala osetljivosti na gađenje (eng. Disgust Sensitivity Scale). Cilj ove studije bio je da potvrdi prevod pomenute skale na srpski jezik.Uzorak korišćen za ovu studiju brojao je 724 učesnika, od kojih se 513 (70,9%) izjasnilo kao žensko, a prosečna starost učesnika bila je 28,3 (SD = 6,9) u rasponu od 18 do 66 godina. Uzorak je prikupljen putem internet ankete. Test baterija se takođe sastojo od skale za depresiju, anksioznost i stres (DASS21) i upitnika za zdravlje pacijenta 15 (PHK15).Testirali smo nekoliko modela strukturnih skala, uključujući jedan, tri, pet i šest faktorskih modela predloženih u različitim prevodima i iteracijama skale. Nijedan od njih nije pokazao da je postigao adekvatne kriterijume prilagođavanja modelu u potvrdnoj faktorskoj analizi, ali model sa 6 faktora ima najbolje metrike. Međutim, subskale u ovom modelu imaju nisku unutrašnju konzistentnost. Otkrili smo očekivanu polnu razliku u zbirnim rezultatima. Gotovo da nema značajnih korelacija sa bilo kojim drugim izmerenim konstrukcijama, što dovodi do dalje sumnje na skali. Vaga ima dobru vremensku stabilnost.Preporučujemo upotrebu ove skale sa oprezom i korišćenje samo sumativne ocene, naše istraživanje potvrđuje da sve veći deo rada pokazuje da su skale osetljivosti na gnušanje zasnovane na elicitorima pod velikim uticajem sociokulturnog okruženja i da ih je teško preslikati u različitim kulturama. Stvaranje skale osetljivosti na gađenje zasnovano na kulturi zasnovanoj na elicitoru verovatno je najbolje rešenje za merenje ovog konstrukta.
Keywords: Patient Health Questionnaire; depresija; anksioznost; faktorska analiza