Poremećaji spavanja tokom trudnoće i potspartuma - Markovic, Milos; Gojković, Marjana; Mušić, Demir (Engrami, 2026)
Poremećaji spavanja su izuzetno česti tokom trudnoće i postpartalnog perioda i nastaju kao posledica složenih hormonskih, anatomskih, neurobioloških i psihosocijalnih promena. U perinatalnom periodu se od primarnih poremećaja spavanja najčešće javljaju nesanica, opstruktivna apneja u spavanju, sindrom nemirnih nogu, i parasomnije, pri čemu su ovi poremećaji povezani sa značajnim nepovoljnim maternalnim i fetalnim ishodima. Odnos između sna i perinatalnih psihijatrijskih poremećaja često je bidirekcionalan: poremećaji spavanja mogu biti rani simptom, faktor rizika i patofiziološki pokretač depresije, anksioznih poremećaja, bipolarnog poremećaja i postpartalne psihoze. Rad sagledava klinički značajne primarne poremećaje spavanja, principe njihovog lečenja i lečenja poremećaja spavanja koji se javljaju u okviru drugih psihijatrijskih poremećaja tokom perinatalnog perioda.