ZAVOD ZA FORENZIČKU PSIHIJATRIJU SOKOLAC: Srpski - Trifković, Ljubiša (Engrami, 2024)
Iako je sa zvaničnim radom počeo pre nepunu deceniju, ideja o osnivanju Zavoda za forenzičku psihijatriju javila se sedamdesetih godina prošlog veka, kada je u Psihijatrijskoj bolnici Sokolac formirano Odeljenje za sudsku psihijatriju, u kojem su smešteni pacijenti na izvršenju mere bezbednosti obaveznog čuvanja i psihijatrijskog lečenja. Objekat u kojem je danas smešten Zavod izgradjen je početkom 90-ih godina prošlog veka ali zbog izbijanja gradjanskog rata u Bosni i Hercegovini, nije stavljana u funkciju. Zavod je zvanično otvoren 2014.godije a sredstva za rekonstrukciju i opremanje objekta obezbedila je Vlade Švajcarske a posredstvom Ministarstva pravde BiH. Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac jedina je ustanova ovog tipa na prostorima Bosne i Hercegovine, te kao takav referentna je ustanova za naučno - istraživački rad iz oblasti forenzičke psihijatrije, i centar za edukaciju studenata medicine, na dodiplomskim i postdiplomskim studijama i specijalizante psihijatrije.