Srpski prevod skale Tri domena gadjenja (TDDS): pilot studija - Rokvic, Nikola; Jovović, Radivoje (Engrami, 2022)
Gađenje je univerzalna emocija koja predstavlja potrebu da se povučemo od averzivnih stimulusa. Adaptacionistička paradigm diktira da postoje tri podvrste gađenja, domena, a to su moralno, seksuano i, tradicionalno, patogeno gađenje. Ovaj pristup je operacionalizovan u takozvanoj Skali tri domena gađenja (TDDS). U dve studije sprovedene na studentskoj populaciji smo utvrdili strukturu upitnika putem prvo eksplorativne potom konfirmatorne faktorske analize. Uspeli smo da stvorimo model koji ima adekvatne vrednosti indeksa podudarnosti, ali smo morali da uklonimo pet stavki kako bismo sačuvali originalnu trofaktorsku strukturu. Takođe smo detektovali očekivane odnose sa drugom merom gađenja već adaptiranoj na srpski jezik. Zaključujemo da je TDDS uspešno adaptirana na srpski jezik iako u skraćenoj formi. Ključne reči: gađenje, seksualno gađenje, moralno gađenje, patogeno gađenje, TDDS