Leukopenija kao jedini simptom Kovid-19 kod pacijenata obolelih od shizofrenije na terapiji klozapinom - Greš, Alen; Staver, Dijana; Šagud, Marina (Engrami, 2022)
Pacijenti koji boluju od Kovida-19 često imaju leukopeniju, najčešće limfopeniju, kao prateću laboratorijsku manifestaciju kliničkog sindroma, ali postoje indicije da na početku obolenja imaju i blagu neutropeniju. Klozapin može imati hematološke neželjene efekte u smislu leukopenije – najčešće neutropenije. U radu je prikazan pacijent sa shizofrenijom koji je na dugogodišnjoj terapiji klozapinom. U trenutku kada se detektovala leukopenija u krvnoj slici, bio je psihički stabilan i telesno asimptomatski. Imao je smanjen broj leukocita kao jedini simptom infekcije novim koronavirusom SARS CoV 2, kojega smo potvrdili PCR-om. U ovom radu prikazujemo kliničku sliku Kovida-19 u vezi sa mogućom etiologijom preklapanja leukopenije koja se takođe može pojaviti i kao zaseban simptom infekcije koronavirusom SARS CoV 2 i biti hematološki neželjeni efekat lečenja klozapinom.