Preliminarna psihometrijska provera Srpske skale pune svesnosti i pažnje (MAAS) i potencijalna uloga pune svesnosti i pažnje u regulaciji ponašanja kod studenata - Miladinović, Pedja; Mitić, Anja (Engrami, 2022)
Uvod: Savremene studije o Punoj svesnosti i pažnji ukazuju na njenu potencijalnu ulogu u afektivnim poteškoćama i regulaciji ponašanja, ali autori pozivaju na potrebu za dodatnim istraživanjima potencijalno značajnih mehanizama njenog uticaja. Cilj istraživanja: Istraživanje u nastavku ima za cilj proveru preliminarnih psihometrijskih karakteristika Srpske verzije skale Pune svesnosti i pažnje[1] Metod: Transverzalno istraživanje je sprovedeno na uzorku od 504 studenata sa različitih nivoa i pravaca studija iz srpskog govornog područja. Rezultati: Srpska verzija skale Pune svesnosti i pažnje je demonstrirala visoki nivo pouzdanosti (α=0.83) i jednofaktorska konceptualizacija konstrukta se pokazala kao najadekvatnija. Značajne korelacije su utvrđene sa teorijski bliskim konstruktima iz pozitivne psihologije poput Zahvalnosti (r=0.12, p<0.001), Samosaosećanja (r=0.46, p<0.001) i njenih komponenti Briga o sebi3 (r=0.21, p<.001), Snažno poistovećivanje [2] (r=-0.47, p<0.001) i Puna svesnost (r=0.29, p<0.001). Ovo je takođe bio slučaj sa komponentama distresa poput depresivnosti (r=-0.41, p<0.001), anksioznosti (r=-0.46, p<.001) i stresa (r=-0.50, p<0.001), kao i u slučaju Bihejvioralne aktivacije za depresivnost (r=0.46, p<0.01) i njenih komponenti Aktivacije (r=0.34, p<0.01) i Izbegavanja (r=-0.35, p<0.01). Ustanovljeno je da Puna svesnost i pažnja ostvaruje značajan medijacioni efekat u odnosu Depresivnosti i Aktivacije, kao i u odnosu Depresivnosti sa Izbegavanjem. Zaključak: Pored napomena o nedostacima istraživanja u zaključku je opisan potencijalno značajan efekat Pune svesnosti i pažnje po pitanju ublažavanja neprijatnih automatskih stanja i regulacije šablona ponašanja tako da doprinosi nastanku ponašanja koja su zasnovana na ličnim vrednostima. Ključne reči: Puna svesnost i pažnja; Depresivnost; Bihejvioralna aktivacija; Izbegavanje [1] Prevod termina: Prevod: Lazić, Lazarević, Žeželj i Purić (2020) Skala pune svesnosti i pažnje [Mindful Attention Awareness Scale]. Repository of psychological instruments in Serbian, OSF. [2] Prevod termina: Sretenović i Branković (2020)