Uticaj pandemije Kovid-19 na intenzitet anksioznosti kod pacijenata obolelih od mentalnih poremećaja - Đukić, Bojana; Lalović, Nikola; Latas, Milan (Engrami, 2022)
Uvod: I dalje postoji veliki nedostatak referentnih rezultata po pitanju istraživanja vezano za uticaj pandemije Kovid 19 na mentalno zdravlje obolelih od psihijatrijskih bolesti. Cilj rada: Procena intenziteta simptoma anksioznosti kod pacijenata obolelih od mentalnih poremećaja u toku Kovid 19 pandemije.Ispitivanje povezanosti sociodemografskih i kliničkih karakteristika pacijenata i intenziteta anksioznosti u toku Kovid 19 pandemije.. Metod rada: Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka od strane specijalista psihijatrije. U istraživanju je učestvovalo 65 specijalista psihijatrije koji su imali zadatak da ispitaju svojih 40 konsekutivnih pacijenata koji su imali već postavljenu dijagnozu nekog psihijatrijskog poremećaja uz pomoć tri instrumenta procene: sociodemografski upitnik, klinički upitnik i GAD-7 za procenu simptoma anksioznosti. Rezultati: Uzorak je činilo 1.785 pacijenata. Prosečna izračunata vrednost GAD-7 skora je 12,6 (SD= 4,4) a 78,2% pacijenata je imao intenzitet anksioznosti više ili jednako 10. Statističkom analizom pokazana je značajna razlika skorova na GAD-7 testu među grupama ispitanika koje su se razlikovale po nekim sociodemografskim faktorima (zaposlenost, region), dok takva razlika nije uočena kod ispitanika koji su se razlikovali po polu, obrazovanju, mestu prebivališta ili bračnom statusu. Najveću anksioznost imaju pacijent sa dijagnozom F3X odnosno F4X (poremećaja raspoloženja i neurotski, stresogeni i telesno manifesni poremećaji), međutim ova razlika ne dostiže statističku značajnost. Na pitanje iz Upitnika: „U vreme Kovid pandemije, šta Vas najviše brine ?“ najviše ispitanika izabralo je odgovor „Da ću se ja ili neko u porodici razboleti“ ali ispitanici sa najvišim stepenom anksioznosti su izjvaili da ih brine „nešto drugo“. Zaključak: Istraživanje je pokazalo da je prema samoproceni svojih simptoma anksioznost prisutna kod više od polovine ispitanih psihijatrijskih pacijenata tokom pandemije Kovid 19. Neophodna su dalja istraživanja u ovoj oblasti kako bi se stekla detaljnija slika o situaciji i stanju pacijenata za vreme pandemije, koja bi omogućila osnovu za razvijanje pogodnijih protokola za njihovo lečenje.