Fenomenologija, psihopatologija i fenomenološka psihopatologija - Jerotić, Stefan; Pantovic-Stefanovic, Maja (Engrami, 2021)
Uočavanje i definisanje strukture psihopatoloških pojava predstavlja osnov kliničke psihijatrije. Fenomenologija predstavlja grupu filozofskih principa koji su posvećeni sistematskoj analizi svesti i objekta svesti. Primena fenomenologije na psihopatološke pojave se naziva fenomenološka psihopatologija. Cilj fenomenološke psihopatologije je razjašnjavanje forme svesnog, doživljenog psihopatološkog iskustva. Upotreba fenomenološkog metoda omogućava razotkrivanje naizgled nepostojanih ili zanemarenih psihopatoloških pojava, kao i sistematičnu izgradnju psihopatološke taksonomije. U radu su definisiane i obrađene sledeće teme: (1) fenomenologija kao skup filozofskih doktrina; (2) fenomenološka psihopatologija, kao i njena primena u kliničkom radu; (3) značaj Karla Jaspersa za fenomenološku psihopatologiju i psihijatriju uopšte; (4) savremene putanje fenomenološke psihopatologije. Podrobno razumevanje koncepta fenomenološke psihopatologije predstavlja preduslov za precizno razumevanje subjektivnog iskustva pacijenta u psihijatriji.