Kognitivni poremećaji i demencija kod bolesnika na hemodijalizi - Glišić, Miloš; Kovačević, Zoran; Dodić, Sara; Đerić Jeremić, Maja; Đeric, Danijela; Ognjanović, Neda; Sazdanovic, Maja; Lazarević, Tatjana (Engrami, 2021)
Pacijenti na hemodijalizi su u povećanom riziku od kognitivnog propadanja i razvoja demencije. Sam tok i priroda hronične bubrežne insuficijencije predstavljaju faktore rizika za kognitivno propadanje. Pored toga pacijenti na hemodijalizi su izloženi čestim hemodinamskim stresovima koji utiču na cerebralnu perfuziju na koje su posebno vunerabilni usled čestih komorbiditeta koji nose kardiovaskularni rizik. Takođe kod ove populacije su česte metaboličke abnormalnosti, poremećaji acido-bazne ravnoteže, disbalans vode i elektrolita, pojava inflamacije i oksidativnog stresa i nakupljanje toksičnih materija koji deluju kao faktori rizika za poremećaje kognicije. Adekvatno kognitivno funkcionisanje ovih pacijenata je bitno kako bi oni bili sposobni da vode računa o svom zdravlju i usvajaju medicinske savete, i kako bi imali što bolji kvalitet života. Iz tih razloga veoma je bitna rana detekcija faktora koji dovode do kognitivne disfunkcije kod ove populacije i blagovremena intervencija kako bi se ovi faktori rizika ublažili.