Saopštavanje rezultata psihološkog testiranja adolescentima: kada, kako i zašto? - Vučinić Latas, Dušanka (Engrami, 2021)
Tradicionalni proces psihološke procene podrazumeva pristup u kome je dijagnostičar usmeren na prikupljanje relevantnih informacija o ispitaniku upotrebom standardne testovne baterije, čiji je cilj procena ključnih aspekata funkcionisanja ispitanika. Savremeni koncepti ukazuju da postoji potencijalno konstruktivna modifikacija paradigme rada kliničkog psihologa/psihoterapeuta zaposlenog u zdravstvenoj instituciji sa svakodnevnim zadatkom psihodijagnostičke procene. Potencijalna promena načina rada je zapravo pomeranje pristupa sa „usmerenog na prikupljanje informacija” na pristup „usmeren na promenu” čija je suštinska postavka da klnički psiholog tokom psihodijagnostičke primene instrumenata koristi testovnu situaciju i same testove kao situaciju u kojoj ispitanik može da stekne nove psihološke uvide. Događanja „ovde i sada” u testovnoj situaciji i upotreba testovnog materijala kao „provokatora” maladaptivnih mehanizama osećanja, mišljenja i ponašanja mogu dovesti do terapijske promene. U okviru navedenih promena neki elementi terapijsko-kolaborativnog pristupa se mogu koristiti tokom psihodijagnostičkog procesa, sa posebnim osvrtom na specifičnosti populacije adolescenata.