Dual orexin receptor antagonist in treatment of insomnia - Trajanovic, Nikola (Engrami, 2021)
Dvojni antagonisti oreksinskih receptora su nova grupa lekova koja se nametnula kao kompetentna zamena za hipnotike izbora. Oni imaju relativno retka neželjena dejstva koja se u većini slučajeva dobro podnose, i to u prvenstveno u obliku rezidualne pospanosti, umora i noćnih mora/uznemiravajućih snova. Prednost u odnosnu na konvencionalne hipnotike proizilazi iz specifičnosti njihovih ciljnih receptora, i ogleda se kroz odsustvo stvarnja tolerancije posle dugotrajne upotrebe, kao i ktoz povoljan sigurnosni profil. Ovi lekovi se posebno nameću u nekim od posebnih grupa pacijenata, kao što su starije osobe. Trenutna i buduća istraživanja su orijentisana ka proučavanju njihovog uticaja na pojedinačne grupe oboljenja, kao što su bolesti zavisnosti i psihijatrijski poremećaji, demencije, stanja vezana za menopauzu i poremećaji cirkadijalnog ritma, između ostalih.