ЕЛЕКТРОНСКА УПРАВА – ЕКОНОМИЧНИЈИ ВИД ПРУЖАЊА УСЛУГА ГРАЂАНИМА - Marković, Miroslav (Ekonomski pogledi, 2025)
Државна управа представља комплексан систем који функционише у служби грађана. Локална самоуправа представља децентрализовани аутономни систем управљања организован на ужим државним територијама, односно општинама или градовима. Према принципима економичности и ефикасности, конструисан је модел електронске управе, која има веома важну улогу у данашњем времену, и претендује ка најважнијом у будућности. У нашој држави функционише модел е-управе и развија се у складу са развојем технологија и информатичке писмености, како службеника у органима управе, тако и грађана. Време пандемије Корона вируса, показало је где су предности а где мане тренутног стања дигитализације, али и подстрек за убрзаним развојем е-управе, условљен немогућности физичког контакта.
Keywords: електронска управа; дигитализација; економичност и ефикасност; online услуге; пандемија COVID 19; глобални е-индекс УН-а; европски управни простор; SWOT анализа