УТИЦАЈ ДИГИТАЛНЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ НА ОРГАНИЗАЦИОНУ СТРУКТУРУ И ПРОЦЕСЕ ДОНОШЕЊА ОДЛУКА - Dabetić, Arsenije (Ekonomski pogledi, 2024)
Овај рад истражује утицај дигиталне трансформације на организациону структуру и процесе доношења одлука. Циљ истраживања је да се утврди како технолошке иновације, попут cloud computing-а, вештачке интелигенције и анализе података, мењају традиционалне моделе управљања и организације. Основна хипотеза је да дигитална трансформација доводи до децентрализације доношења одлука и агилнијих организационих структура. Методи коришћени у истраживању укључују анализу студија случаја и преглед релевантне литературе. Резултати показују да дигитализација значајно утиче на ефикасност управљања и продуктивност запослених, али и на појаву нових изазова, попут отпора промени и недостатка вештина.
Keywords: дигитална трансформација; организациона структура; доношење одлука; cloud computing; вештачка интелигенција