ПОТЕНЦИЈАЛИ ОПШТИНЕ ТРСТЕНИК ЗА РАЗВОЈ ВИНСКОГ ТУРИЗМА - Milićević, Snežana; Stojković, Jelena (Ekonomski pogledi, 2024)
Трстеничко виногорје се налази на Жупском винском путу и поседује винарије које су отворене за посетиоце, хектаре винограда, две винске манифестације и бројне културно-историјске споменике у свом непосредном окружењу. Циљ рада односи се на испитивање мишљења посетилаца у односу на могућност развоја винског туризма у Трстеничком виногорју, што би утицало на интензивирање туристичке понуде општине. Коришћен је метод упитника за прикупљање примарних података, а подаци су обрађени дескриптивном анализом у оквиру IBM SPSS 21. Испитивање је спроведено током априла и маја 2024. Учествовало је 163 испитаника. Резултати си показали да Oпштина Трстеник поседује потенцијале за развој винског туризма, али да они нису адекватно искоришћени. Наиме, туристи долазе у Трстеник, али не због вина и винског туризма. Резултати истраживања су значајни, зато што могу помоћи туристичкој организацији и општинским званичницима да се направи стратегија развоја винског туризма, која би обезбедила значајно место Трстеничког виногорја на мапи винског туризма Србије.
Keywords: вински туризам; Трстеник; Трстеничко виногорје; туристичка дестинација