КРЕТАЊЕ СТВАРНЕ И ОЧЕКИВАНЕ ИНФЛАЦИЈЕ У ЕВРОЗОНИ - Srzentić, Miloš (Ekonomski pogledi, 2024)
Анализа кретања инфлације и извоза и увоза у посматраном периоду у eврозони чини основни предмет овог рада. Циљ овог рада је да се утврди да ли су и до које мере утицаји кретања инфлације незапослености, представљених разматраним концептима Филипсове криве, од значаја за одржање привредног система као целине, односно његових делова. Као фактор који индиректно утиче на кретање економских величина представљених концептима Филипсове криве, разматран је утицај односа извоза и увоза уместо утицаја незапослености.Да би се таква анализа извршила, основна хипотеза, која ће у овом раду бити испитивана, је формулисана на следећи начин: што је већа могућност извоза и увоза то је већа могућност одржања инфлације на циљном нивоу. За прикупљање и класификацију података о кретању посматраних макроекономских величина је коришћен метод квантитативне анализе. Методи научног истраживања који си коришћени за разматрање теоријских концепата Филипсове криве су метод квалитативне анализе и компаративни метод.
Keywords: концепти Филипсове криве; макроекономске мере; инфлација у еврозони